Virtuele servers

door admin Laatste wijziging: 12-04-2012 20:17

Wat is een virtuele server?

Een server is een computer vergelijkbaar met een PC maar dan geoptimaliseerd voor het bedienen van vele gebruikers tegelijkertijd. Een server is geplaatst in een rack in een datacentrum, meestal wordt dit ook aangeduid als een dedicated server. De servers van tegenwoordig zijn krachtig genoeg om vele taken (voor verschillende gebruikers) tegelijk aan te kunnen, daartoe wordt een dedicated server vaak opgedeeld in meerdere virtuele servers. Een virtuele server is dan ook niets meer dan een afgebakend stukje geheugen, diskruimte en processortijd van een dedicated server.

Wat zijn de voordelen van het gebruik virtuele servers?

Een virtuele server verbruikt minder stroom dan een fysieke server, ervan uitgaande dat een fysieke server in meerdere virtuele servers wordt opgedeeld. Een virtuele server is dan ook goedkoper dan een fysieke server. Een virtuele server kan makkelijk worden uitgebreid met meer geheugen, diskruimte en processors: het is een kwestie van instellen, opnieuw opstarten en klaar. Een virtuele server kan ook makkelijk worden verplaatst naar een andere fysieke machine met hogere specificaties (opschalen).

Welke pakketten bieden jullie aan?

Een virtuele server wordt aangeboden in de vorm van een Virtual Private Server (VPS) en is beschikbaar in verschillende varianten. Hoe meer RAM-geheugen een VPS heeft, des te zwaarder deze kan worden belast.Zo is een VPS-M met name geschikt voor het hosten van enkele domeinen met een reguliere website en normaal emailgebruik of een standaard DNS- of IRC-server. Voor complexere en veel bezochte websites, mailservers die meer verkeer moeten afhandelen of applicatieservers is een VPS-L of VPS-XL aan te raden. 

Ook onderscheiden de VPS-varianten zich in de hoeveelheid beschikbare schijfruimte, het aantal gelijktijdig te gebruiken processors en het maximale dataverkeer per maand. Daarnaast kunt u kiezen voor een Unmanaged VPS of een Managed VPS.

Voordelen van een VPS

  • root-toegang geeft u technische vrijheid, installeer elke gewenste applicatie;
  • eenvoudig opschalen naar meer geheugen, processorkracht en/of diskruimte zonder herinstallatie en configuratie;
  • ideaal voor het beheren van vele websites of (bedrijfs)applicaties.

Managed VPS

Zoekt u een krachtige hostingomgeving? En wilt u geen tijd kwijt zijn aan het beheren van uw server? Dan is de Managed VPS de oplossing voor u. Bij een Managed VPS profiteert u van de voordelen van een eigen virtuele server, zonder dat u over de technische kennis hoeft te beschikken om deze server te beheren. ZenWeb monitort uw systeem op incidenten en lost deze voor u op.

Unmanaged VPS

Wilt u zelf uw eigen server beheren? Wenst u root-toegang? Wilt u elke gewenste applicatie kunnen installeren? En beschikt u over technische kennis? Dan is een Unmanaged VPS voor u het juiste product.